1975 óta a babákért!

Ma már rengeteg finom gyümölcsös bébiétel közül választhatunk. A bébiételek összeállítása általában teljesen megfelel az elvárásoknak, minden káros anyagtól mentesek, csak természetes anyagokat tartalmaznak és kényelmes is a felhasználásuk.

Gyümölcsök, banán:
Az érett banán tápláló első étel lehet, amit a legtöbb baba szeret sima állaga miatt. Ritkán okoz allergiás reakciót. Törjünk össze egy kis adagot villával és tegyünk belőle egy kicsit az etetőszék tálcájára, és hagyjuk, hogy maga egye meg! Esetleg segíthetünk neki kiskanállal, ha úgy tűnik, segítségre van szüksége ( és nem tiltakozik ellene), de ne akarjuk teljesen elvégezni azt, ami az ő feladata. Ne legyünk csalódottak vagy dühösek, ha visszautasítja a kiegészítő táplálékot!

Az első falat gyümölcs persze idénygyümölcs, például őszibarack, meggy vagy alma is lehet. Ahány ország, annyi szokás! Van, ahol avokádóval vagy főtt édesburgonyával kezdenek.

Gabonafélék:
A csecsemőnek egy ujjnyi darabka szárított vagy pirított teljes kiőrlésű búzalisztből készített kenyér nagyszerű rágcsálnivaló, és mindig kéznél van; megkínálhatjuk vele két étkezés között, vagy míg az ebédjét készítjük. Győződjünk meg róla, hogy a kenyér nem tartalmaz tojást, tejet, mézet vagy valami olyan anyagot, amit még nem vezettünk be a baba étrendjébe! Főtt, teljes kiőrlésű gabonapelyhet is adhatunk cukor vagy más édesítőszer és tehéntej nélkül. Ha tejes gabonakását szeretnénk adni a gyereknek, néhány evőkanálnyi anyatej kifejésével kiválthatjuk a Magyarországon első számú allergénnek számító tehéntejet.

Ha a családban előfordult búza- vagy kukoricaallergia, akkor ezek bevezetésével várhatunk, és helyettesíthetjük rizzsel vagy zabbal. A gabonakásákhoz gyümölcsöt is adhatunk. A gabonafélék közül meg kell említeni a rizspelyhet, mivel ez váltja ki a legkevesebb allergiás reakciót a babáknál.

Ahogy a csecsemő idősebb lesz adhatunk a kenyérhez sajtot, túrókrémet és más finomságot. Próbáljuk elkerülni a különféle kekszeket és a babapiskótát, mert ezek cukrot, édesítőszereket, tojást, sót és tartósítószereket tartalmaznak.

A csecsemők is társas lények, és lehet, hogy a mienk inkább a család többi tagjával együtt szeretne enni, nem pedig a közbeeső időben. Próbáljuk meg a székét magunk mellé tenni az asztalnál! Kétségtelenül megpróbálja utánozni azt, amit a többiektől lát, és kísérletezni kezd azzal a darab banánnal vagy ételdarabbal, amit elé teszünk, különösen, ha úgy teszünk, mintha egyenesen a mi tányérunkról kapta volna.