1975 óta a babákért!

A laktózintolerancia azt jelenti, hogy a szervezetünk képtelen a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz lebontására. A betegség részben örökletes.  De vajon honnan tudhatod, hogy a kicsid laktózintoleranciában szenved?

Íme, a legárulkodóbb jelek és legáltalánosabb tünetek!

A gyermeked számára emészthetetlen tejcukor általában a pelusban landol, de az is előfordulhat, hogy a laktózérzékenység tartós hasmenést és székrekedést okoz. A "betegség" tünetei közé sorolandó még a hányás, a hasfájás, az evés utáni sírás, a felpuffadás a hirtelen súlygyarapodás és a bőrkiütés is.

Normálisan a tejcukor, azaz a laktóz lebontása az úgynevezett laktáz enzim segítségével történik a vékonybél nyálkahártyájában, a bélbolyhok felületén. A bélhámsejtek csak a bontott állapotban lévő laktózt képesek felvenni. Ha az enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel.

Ha felfedezni véled a laktózérzékenység jeleit a kisbabádon, azonnal forduljatok a gyermekorvoshoz! Mondd el neki, arra gyanakszol, hogy a kicsid tejcukorérzékeny. Az orvosnál az egyértelmű diagnózist a hidrogén-kilégzési teszt adja. A vizsgálat során, egy éjszakai böjtöt követően laktóztartalmú oldatot itatnak a kis beteggel, majd félóránként megnézik az általa kilélegzett levegő hidrogéntartalmát.

A laktózintolerancia azonban kialakulhat később is. Attól, hogy korábban, csecsemőkorban a gyermeknek nem volt problémája az anyatejben lévő laktóz feldolgozásával, még előfordulhat, hogy kisgyermekkorában alakul ki a tejcukor-érzékenysége.

Sokan elfelejtkeznek róla ugyanis, hogy nem csak az előbb említett termékek lehetnek ártalmasak, ismerni kell a laktóz rejtett forrásait is, mint például a kenyér, salátaöntetek, édességek, a palacsinta, a pékáruk, a kolbász, a húsfélék, a gyógyszerek és számtalan egyéb más termék is tartalmazhat laktózt! A laktózérzékeny gyerekek diétájának sok kalciumot kell tartalmaznia, mivel a legújabb kutatások szerint a laktóz elősegíti a kalcium beépülését, így annak hiánya a csontok ásványi anyag tartalmának nem megfelelő arányához vezethet.

Kiváló anyatejpótló tejcukormentes gyógytápszerek vannak forgalomban. A belőlük készült tej a későbbiekben is teljes mértékben helyettesíti a tejet. Tejcukormentes tejet is lehet kapni, de ezzel, kellemetlen íze miatt, kisgyereknél nem érdemes próbálkozni. Nagyobb gyereknél és felnőttnél enyhe megbetegedés esetén tej helyett erjesztett tejtermékek, pl. joghurt fogyasztása javasolt. Kis mennyiségben azért válhat be, mert a tej erjesztésében résztvevő hasznos baktériumok a tejcukor nagy részét lebontják. Mivel a bevihető laktóz mennyisége betegenként változó, az érintett kitapasztalja, hogy milyen és mennyi „normál” tejterméket fogyaszthat. 

Házilag készített rizs-, zab-, szója-, mandula- és gesztenyetejet is kínálhatunk a hat hónaposnál nagyobbaknak. Sütéshez a tejmentes margarinok használhatók. A keménysajtok tejcukortartalma elhanyagolható, a tehéntúró is keveset tartalmaz – beilleszthető az étrendbe. Az élőflórás erjesztett tejtermékek és a zsíros tejjel készült ételek jobban tolerálhatók.

A tejcukorra igen hevesen reagálóknak viszont a készélelmiszerek tartalmazta adalékanyagokra és a gyógyszerek tejcukortartalmára is figyelni kell. Súlyos esetben az orvos a laktázenzimet kedvezményesen is felírhatja.